Begrippen

A

Een gegraveerde inktdoseerrol die wordt gebruikt in flexografische persen om een gecontroleerde inktfilm aan de drukplaat te leveren.

B

Is een bedekking die wordt aangebracht op het oppervlak van een object, meestal de ondergrond genoemd. In veel gevallen worden coatings aangebracht om de oppervlakte-eigenschappen van het substraat te verbeteren, zoals uiterlijk, hechting, bevochtiging, corrosiebestendigheid, slijtvastheid en krasbestendigheid. In andere gevallen, met name bij drukprocessen, vormt de coating een essentieel onderdeel van het eindproduct.
Waar het afdrukken op een stuk helemaal tot aan de rand van het papier gaat – gedaan door buiten de marges van het stuk af te drukken en vervolgens bij te snijden tot aan de marge.
Een klein verhoogd gebied, veroorzaakt door de uitzetting van ingesloten gas of andere vloeistof onder het metalen oppervlak. Bij een laminering zijn kleine gelokaliseerde gebieden vrij of vrij van hechting.
De ongewenste hechting van twee of meer lagen materiaal in die mate dat oppervlakken beschadigd of vervormd raken, of de inkten of coatings worden overgebracht van het ene oppervlak naar het andere wanneer aangrenzende lagen worden gescheiden.
Een maatstaf voor de sterkte van een hechting tussen twee lijmen.
Een markering die op een onopvallende plaats op een verpakking is gedrukt om aan te geven wie de printer van de verpakking is. (dat wil zeggen: de bug van Catty Corporation).

C

Betrek het aanbrengen van een dunne film van functioneel materiaal op een substraat, zoals papier, stof, film, folie of plaatmateriaal.

D

E

F

G

H

Een plaat of cilinder of gedrukt stuk of proces waarbij kunstwerken door een gelijnd scherm worden geschoten, waardoor de kunst wordt opgesplitst in een stippenpatroon.

I

J

K

L

Een proces waarbij 2 of meer substraten aan elkaar worden gelamineerd, zoals papier, film en folies met behulp van lijmlaminering met 100% vaste stof.

M

N

O

Zuurstoftransmissiesnelheid, wordt gedefinieerd als de constante snelheid waarmee zuurstof door een film dringt bij gespecificeerde omstandigheden van temperatuur en relatieve vochtigheid. Waarden worden uitgedrukt in cc / m2 / 24 uur (SI-eenheden). Standaard condities zijn 230C en 0% RV.
Een inktsysteem dat water als het grootste medium gebruikt om alle componenten te combineren. Inktsystemen op waterbasis kunnen doorgaans wel 5% oplosmiddel bevatten en toch als op water gebaseerd worden beschouwd.

P

Q

R

S

Slijtage

T

U

V

W

X

Y

Z

Een stof, zoals lijm, die wordt gebruikt om twee structuren aan elkaar te lamineren.