Simpele do’s en don’ts om uw verpakking voor diepvriesproducten te verbeteren

Terwijl duurzame verpakkingen op de voorgrond treden, spreken we over onze meest recente innovatie: FLEX R (Post-Consumer Recycled Packaging)

Maar er zijn veel verschillende soorten duurzame verpakkingen. En net zoals elke pot een ander bijpassend deksel heeft, hebben producenten ook andere verpakkingseisen. In de blog van vandaag gaan we specifiek in op producenten van diepvriesproducten en diepvriesverpakkingen. Verder leggen we uit waarom PCR misschien geen goede oplossing voor hen is. Ondanks dat het een geweldig product is voor veel andere industrieën.

Dus wat maakt diepvriesproducten niet geschikt voor onze eerder genoemde kampioen duurzaam verpakken?

Het is een voedingsproduct. En hoewel PCR veel voordelen heeft, staat de regelgeving niet toe dat gerecyclede verpakkingen in direct contact komen met voedselproducten. Bovendien is door migraties ook gelamineerde verpakkingen die puur PCR gebruiken voor de buitenste laag, nog steeds een vraagteken.

Dus als het geen PCR is, wat dan wel? Als het om diepvriesproducten gaat, is er één voordeel: de houdbaarheid is relatief eenvoudig. Mede door het soort product dat doorgaans bevroren wordt. Maar vooral omdat diepvriesproducten de neiging hebben om koud te worden. En bacteriën hebben de neiging om te ‘chillen’ als het koud is. Dit voordeel maakt duurzaam verpakken een stuk haalbaarder. Omdat we geen verschillende barrièrematerialen hoeven toe te voegen die het recyclen van verpakkingen bemoeilijken.

De vuistregel binnen verpakkingen is eenvoudig. Als het uit één ‘familie’ is gemaakt, is het recyclebaar. Het aantal gebruikte inkten (en andere additieven) is zo groot dat ze doorgaans minder dan 5% van het verpakkingsvolume vertegenwoordigen en dus de neiging hebben om op te lossen tijdens recycling. Als je echter een verpakkingsconcept maakt dat uit verschillende materialen bestaat (bijvoorbeeld een PET/PE laminaat) wordt het erg moeilijk om te recyclen. Vaak worden dit soort verpakkingsconcepten gewoon verbrand, wat veel minder duurzaam is.

Verpakkingen voor diepvriesproducten

En hier komt de Frozen Food-verpakking om de hoek kijken. Door de lage verwerkingstemperaturen zijn diepvriesproducten over het algemeen beter houdbaar. Het kan dus verpakkingen gebruiken zonder extreem hoge barrières. Hierdoor neigen producenten van Frozen Food naar PE-verpakkingen. PE is efficiënt en betaalbaar, geschikt voor lage temperaturen en kan zeer indrukwekkende productiesnelheden behalen. En of u nu kiest voor een enkellaagse PE-folie of een PE / PE-laminaatfolie, hij is gemakkelijk recyclebaar, zolang u hem maar ontwerpt voor recycleerbaarheid!

Dus op basis van deze overwegingen zou de producent van diepvriesproducten moeten kijken naar:

– Hun verpakkingen migreren naar een uniforme verpakkingsstructuur

– Het zoveel mogelijk verkleinen van hun verpakkingsdikte

– Het ontwerpen van hun verpakkingen om te worden gerecycled, vooral belangrijk als het gaat om de gebruikte inkten en kleuren.

Ben je daarentegen een diepvriesproducent die nog een verpakkingsconcept van verschillende materialen gebruikt, of van plan bent om een ​​nieuw product in één uit te brengen, dan raden we je aan om hier nog eens over na te denken. Tenzij u een geldige reden heeft om een ​​dergelijk concept nodig te hebben, kunt u uw concept nu beter toekomstbestendig maken: voorkomen is veel beter dan repareren.

En als u op zoek bent naar meer begeleiding of gewoon een sparringpartner wilt voor uw lancering van diepvriesproducten, dan praten we graag met u mee: verpakking voor diepvriesproducten is een van onze kernsegmenten bij Flexoplast.